mandag 14. januar 2013

Fiskesuppe ( ingen pose suppe her nei!)



Tenkte å prøve ut en "egenkomponert" fiskesuppe som første rett ut i denne bloggen. 
Den er forholdsvis enkel men tar litt tid på grunn av at man må lage kraften fra bunnen av.
Denne oppskriften er beregnet for 2-4 personer.
Da tar vi først en gjennomgang av ingrediensene:
  • 7 gulrot 
  • 1 hel Stangselleri
  • 1 sellerirot
  • 1 løk
  • 3 fedd vitløk
  • Reker 300g (frosne går helt fint)
  • Fersk dill
  • Fersk basilikum
  • Melk
  • Olivenolje
  • Soyasaus
  • 1 sitron
  • Fisk 600g (bruk hva du føler for, jeg bruker torsk)



For å få en skikkelig god fiskesuppe så må man ha en god kraft, man kan jo selvfølgelig bruke buljong eller fond som er ferdig laget men det blir liksom ikke helt det samme syntes nå jeg. Det skal ikke så mange ingredienser til heller for at kraften blir knakende god, det tar bare litt tid.

Første skritt er å finne en kjele som er passe stor (4-5L), så kutter du opp den ene løken, 4 gulrot og 4 stenger med stangselleri i sånn passe store biter og knuser hvitløken under en kniv(alt dette skal kun brukes til kraft). 

Nå har du 2-3 ss olivenolje i kjelen og freser grønsakene på høy varme til de blir blanke (2-3 min). Så har du i alle rekene med skall å hele sulamitten, etter ett par minutter til så heller du over 1,5 liter med vann og 6 ss soyasaus.




Dette skal nå stå å koke på middels varme med lokk i ca 30 minutter så du kan ta deg en velfortjent pause.
...........

Nå som du har fått hvilt ut og sett en episode av Home and Away eller Kongen av Queens så er det på tide og fortsette.

Da tar vi først å finner en potetstamper/moser og moser det som er i kjelen så alt av kraft og oljer frigjøres og vi får maksimalt ut av grønsakene og rekene. 


Etter dette så kan du la det få koke i 5 minutter til før du siler av kraften gjennom en sikt.


Du må gjerne bruke baksiden av en øse får å få mesteparten gjennom sikten. 
Så er det bare å få kraften tilbake i kjelen og tilbake på varmen, for nå skal du redusere kraften! Da koker vi på middels varme uten lokk i 10-15 minutter avhengig av hvor intens du vil ha smaken. Når dette er gjort så smaker du til med salt og pepper. 
Hvis du er fornøyd med kraften din nå så kan du gi deg selv en velfortjent klapp på skuldra! Well done!


Begynner å bli sulten nå?? hehe ikke lenge igjen før vi er ferdig nå ;)
Hvis du har vært litt lur nå så har du kuttet opp resten av grønnsakene i  passe store biter og gjort klar fisken så er du godt på vei!

nå har du oppi kjelen en halv liter melk (lett), dill og basilikum som du har fersk stående i vinduskarmen??? :)
så har du i grønnsakene og fisken og lar alt trekke i ca 10 minutter til fisken er gjennomvarm og grønnsakene er al dente. Server gjerne med et godt stykke grov brød!



Da er det bare å rope på gubben/kjerringa/ungene å si at det er middag. Bon apetit!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar